Presentació
Aquesta proposta neix de la conjunció de diverses circumstàncies. En primer lloc, de la detecció de la necessitat de molts companys, professionals de la sanitat, de tenir més eines per actuar en situacions difícils en el seu dia a dia a l'hora d'afrontar la malaltia greu i la mort dels pacients.
En segon lloc, es basa en l'experiència de mantenir un voluntariat durant 25 anys al Centre del Dol (AVES), acompanyant pacients i familiars, mitjançant grups d'ajuda mútua, així com a persones en dol. Fins i tot semblant dur, compartir des de la profunditat és molt enriquidor perquè obre a l'escolta i a l'evolució personal, i impressiona en veure les capacitats de l'ésser humà per ressorgir a poc a poc del seu dolor cap a una comprensió més enllà. Aquest procés mou a buscar respostes pròpies i, des de l'acompanyament, s'aprèn amb el malalt i es perceben aproximacions diferents de les habituals en aquests temes.
En tercer lloc, té a veure amb el treball diari a l'hospital, que obliga els metges a enfrontar-se a dubtes i a prendre decisions de molta transcendència per al pacient, a assumir les conseqüències i a buscar la manera d'explicar-les (dins de les pròpies incerteses). Això transcendeix a tothom, als i les companyes, infermeria, fisioterapeutes, tècnics, auxiliars, administratius, personal de neteja, etc., que treballen al costat del pacient i la seva família mentre transita el problema sentint-se, al seu torn, qüestionats per algunes situacions dures. Identificar millor què sent cadascun de nosaltres respecte a la malaltia greu i quines són les nostres millors qualitats per oferir a cada moment, ens pot portar a contactar més amb la nostra intuïció per gestionar amb confiança aquestes situacions difícils.
Així doncs, la proposta que fem sorgeix de la il·lusió per compartir el que hem anat aprenent i observant, sobretot des de les nostres diferents sensibilitats i actituds com a professionals sanitaris, davant la necessitat d'explicar i explicar-nos el com o el perquè de situacions difícils. Entenent que hem triat unes professions que, per definició, ens obliguen a afrontar diàriament diversos problemes, sembla adequat compartir reflexions i eines. Això ens ajudarà a mantenir una suficient pau interior i una adequada serenor per, en el moment del problema, ser més capaços d'acompanyar des de l'empatia i l'amor, sense que el dolor aliè ens enfonsi o “ens emportem les preocupacions a casa.”.
COMITÈS
Comitè Organitzador
Dra. Maria Àngels de Miquel
Sra. Sílvia Cordomí
Sra. Rosa Manaut
Sra. Emma Romero
Sra. Eva Orive
Sra. Isabel Rodiera
Comitè Científic
Dra. Maria Àngels de Miquel
Dra. Cristina Abadía
Sra. Adela Torras
PONENTS
Dra. Maria Angeles de Miquel. Des de 1983 Metge Adjunt al Servei de Radiologia, Hospital Universitari de Bellvitge. Subespecialitat Neuroradiologia Intervencionista. Postgrau de Grups en Salut Mental, amb 25 anys d'experiència en grups de suport a pacients a AVES, centre del dol, de Barcelona. Autora del llibre: “Inoportunas oportunidades.
Dra. Cristina Abadia. Especialista en Medicina del Treball. Cap de Servei de salut laboral i prevenció al Consorci Sanitari de Terrassa. Postgrau en acompanyament psicosocial i espiritual en malaltia avançada. Postgrau en consultaria de mediació de conflictes en organitzacions de salut. Col·laboradora docent Associació AVES.
Sra. Adela Torras. Fundadora i directora d´AVES, centre del dol, amb més de 30 anys d´experiència en acompanyament a grups de dol, i en formació de facilitadors de grups. Autora del llibre: “Acompañar en el duelo”.
Dr. Julio Gómez Cañedo. Màster en Medicina Pal·liativa per la Universitat de Valladolid (2006). Postgrau en atenció psicosocial a persones amb malalties avançades i familiars (2009). Formació en dol i pèrdues des del model de psicoteràpia integrativa (Model IPIR). Coordinador del Servei de Cures Pal·liatives de l'H. Sant Juan de Dios de Santurce i Director de l'Equip d'atenció Psicosocial. Autor dels llibres: “Desde la Compasión” i “Cuidar siempre es posible. Cuando los médicos no curan, siempre pueden cuidar”.
Sra. Inma Bayarri Gómez. Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (UB) Postgrau en Cooperació al desenvolupament i Màster en Estudis Internacionals (UB). Experta en drets humans i en accés a la veritat, justícia i reparació a les víctimes postconflicte. Tècnica d'Aliances Internacionals a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. Docent a la UB i tutora de Relacions Internacionals a la UOC. Actualment en formació amb AVES.
Dr. Manuel Sans Segarra. Doctor en Medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona. Fou cap del Servei de Cirurgia de l'Hospital Universitari de Bellvitge. Professor associat de Cirurgia General i Digestiva de la Universitat de Barcelona.